Beton cire kleuren heb ik op de gekste plekken gezien en nog wat meer. Je komt het tegen wanneer men nog nauwelijks in staat is om stenen goed te maken en dan zie je beton. Ik heb het natuurlijk over films die niet historisch accuraat zijn en daar zijn er jammer genoeg heel erg veel van. Ik had ooit een gesprek met een historicus die adviseur was voor een film. Toen hij vertelde dat hij historisch advies gaf was ik verbaasd omdat de film heel erg veel dingen verkeerd doet. De reden was eigenlijk heel erg simpel: ze volgden zijn advies niet en hadden hem alleen maar zodat ze konden beweren om historisch accuraat te zijn.
De horror van de middeleeuwen in films
Mijn vriend vervolgde met het volgende dat ze deden in de film: Betonlook verf. Hoe kun je nou betonverf gebruiken in een film met een verhaal dat zich afspeelt in de middeleeuwen? Iedereen weet dat de middeleeuwen een donkere periode was waarin het de mensen nog net lukte om in leven te blijven. Hoe gaan ze dan beton opnieuw uitvinden? Ja, ik zei opnieuw. De Romeinen hadden beton al uitgevonden maar dat recept was verloren bij de tweede of derde keer dat de Vandalen Rome plunderden.
Low-budget films doen het soms beter
Kalkverf was ook heel populair om één of andere reden. Ik zou niet weten waarom dat het geval was. Het ziet er niet echt realistisch uit voor de tijdsperiode van de meeste historische films. Maar wat de regisseur mooi vind, is wat in het uiteindelijke resultaat komt. Voor deze reden en nog een paar andere redenen zijn low-budget films soms accurater dan films met een hoog budget. De mensen die een film maken om een film te maken zijn misschien geschiedenis nerds die graag het oorspronkelijke verhaal eer aan willen doen. Bij grotere films is het verhaal (of eigenlijk het spektakel) belangrijker dan historische authenticiteit.