Wat is eigenlijk een VOG?

Wat is eigenlijk een VOG?

Je hebt waarschijnlijk bij je sollicitatie gehoord over een vog online aanvragen, maar wat is nu eigenlijk een VOG echt voor verklaring. In de volksmond heet het een verklaring voor goed gedrag, maar wat betekent het nu echt en hoe komt de verklaring tot stand. Dat weten niet heel veel mensen, je vraagt de verklaring aan maar wat er achter de schermen allemaal gebeurd is voor veel mensen een raadsel. We gaan je proberen wegwijs te maken hoe een en ander werkt met de verklaring.

VOG

Wat is een verklaring omtrent gedrag

Je gaat een vog online aanvragen, een verklaring waarin staat dat je justitiƫle verleden geen bezwaar vormt voor de functie die je uit gaat oefenen. Er wordt gekeken door de dienst Justis of je strafbare feiten op je naam hebt staan, heb je deze dan wordt er gekeken of deze belastend zijn voor de functie die uit gaat oefenen. Het ene strafbare feit is het andere niet, daarom is het aanvragen van een VOG altijd maatwerk en niet vooraf te zeggen of je hem wel of niet krijgt.

Wat is een VOG RP

Bij een vog online aanvragen heb je te maken met een verklaring voor natuurlijke personen, een VOG RP is een verklaring die is bedoeld voor rechtspersonen. Hiermee kunnen rechtspersonen die in een organisatie van een bedrijf zitten aantonen, dat zij integer zijn. In de meeste gevallen wordt de verklaring gevraagd bij een overname van een bedrijf, of wanneer twee bedrijven met elkaar gaan samenwerken. Om de kans zo klein mogelijk te maken dat er financieel gewin op het spel staat van een van de partijen.