Je tuin winterklaar maken

Je tuin winterklaar maken

Herfst is de beste tijd om aan het werk te gaan in je tuin en je gevoelige en kwetsbare planten veilig te stellen. Het beschermen van je planten gedurende de winter kan helpen tegen winter verbranding, bevroren wortels, blad schade en zelfs dood van je planten. Het veiligstellen van je planten voordat je winter begint, kost enige voorbereiding en een beetje moeite maar is het absoluut waard. In milde en gematigde klimaten is het over het algemeen voldoende om de bodem van de grond te bedekken met organisch materiaal, ook wel mulching. Bij je najaarsonderhoud hoort het hebben van een plan voor het beschermen van je planten in de winter, bijvoorbeeld met een planten winterhoes.

Winter bescherming voor je planten

Een van de meest makkelijke en effectieve manieren om je kwetsbare planten te beschermen is door middel van mulching. Mulching met een organisch materiaal zal ook de kwaliteit van de aarde verbeteren omdat het materiaal zal gaan rotten en hierbij zullen belangrijke voedingsstoffen voor je planten, vrijkomen. In de herfst kun je oude grondbedekking herschikken en een nieuwe laag van ongeveer 7.5 cm aanbrengen op de bodem. Laat hierbij 1 cm vrij rondom de stam van je plant zodat luchtcirculatie mogelijk blijft en rotting voorkomen wordt. Verpak je gevoelige planten in een planten winterhoes zodat ze beschermd blijven tegen de vrieskou. 

je plant beschermen tegen bevriezing

Geoefende tuinwerkers kennen hun klimaat als geen ander en weten het juiste beschermingsmateriaal voor hun planten aan te schaffen zodat zij niet zullen bevriezen. Een planten winterhoes beschermt goed tegen bevriezing van je planten. Een jute zak beschermt tevens erg goed tegen de vrieskou. Een jute hoes kun je de hele winter laten zitten. Een planten winterhoes zul je echter overdag van je boom of planten moeten halen. De winterhoes is het meest effectief als deze helemaal tot de grond van je plant komt. Zet de planten winterhoes dus vast maar bind deze liever niet vast aan de plant of de stam. Dit kan schade bij je plant veroorzaken.